top of page

בחייאת, תשאיר טיפ: לאן נעלם הג׳נטלמן?

הידעתם? מספר משמעותי של גברים בסביבתנו מתגאים בעובדה שהם לא משאירים טיפ - לאף אחד, ושכולם יקפצו. זה הזמן להציל את הג׳נטלמן מהיכחדות ולהקפיד על מספר חוקים בסיסיים למען עתיד גברי טוב יותר. כבונוס, יש גם מתכון מיוחד לקוקטייל הישר ממועדון הג׳נטלמנים הנבנה בתל-אביב

זה קרה כבר לפני כמה ימים בפיד הפייסבוק שלי. העין שלי קלטה בזווית העין דיון סוער שהתרחש בתגובות

סטטוס בפייסבוק של מכר. הכותרת היתה: ״אם הפיצה שלי כוללת דמי משלוח - למה לעזאזל אני צריך לתת לשליח גם טיפ?״.

כמו בהרבה דיוני פייסבוק, במוחי רצו מחשבות שרצו לצאת אל המקלדת והתחלתי בניסוח תשובה. רק שאז, בזמן הקלדת המשפט השני, העין קלטה טוב עוד יותר את המתרחש והזדעזעתי. הפוסט היה מוצלח, המכר שלי ללא ספק פגע בנקודה רגישה, והיה זה אחר הצהריים פייסבוקי עמוס במיוחד עבור חבריו שעצרו את העבודה שלהם וכתבו תגובה אחר תגובה.

דרייפר. משאיר טיפ

ההלם היה גדול. על פי אותו הפוסט בעל מאות התגובות (פלוס עוד קצת חיטוטים בפורומים שונים בנושא, כי זה הפך מרתק), רוב הגברים בישראל - לא משאירים טיפים - לאף אחד. לא למלצר, לא לשליח של הסופר, לא לבחור ששוטף להם את האוטו בתחנת הדלק. יתרה מכך - הם גאים בעובדה הזו. ״בעיה שלו, הוא בחר להיות מלצר״, ״זה הבוס שלו דופק אותו - לא אני״, ״טיפ זה המצאה אמריקאית, זו מחלה של תרבות המערב״, ״שיקפוץ לי״ - אלו רק חלק מהתגובות העדינות שנראו שם.

״בישראל, מעבר לעשרת הדיברות, יש את המצווה ה-11 - ׳אל תצא פרייאר׳״, מספר לנו ג׳יי רוזן, מומחה ליחסים בינלאומיים מתל-אביב שעלה מישראל לפני 11 שנים מוושינגטון די.סי. ״וישראלים מחמירים את התופעה הזו, בכדי לא לחלל את אותה המצווה, לא רק בישראל, אלא גם מעבר לים. ״אם אנחנו כישראלים הגענו מחברה של ׳אנחנו׳, של קיבוץ, שעובדת יחד בכדי להשיג דברים יחד, הפכנו לחברה של אני ושל האנוכי, ויש לכך הרבה השפעה אמריקאית. זה מגיע עד הפרט האחרון, לא רק בקפטיליזם שבו אנחנו חיים, אלא גם בהתנהגות ועד ללבוש של אנשים. לכן אני תמיד מנסה להוות דוגמה אישית, אני רוצה לתרום לחברה שלי בדרך ההתנהגות שלי, עד הפרט האחרון״.

רוזן, לשעבר עובד בסוכנות היהודית, ומעורב בפרויקטים רבים, החל באחרונה ליזום מועדון ג׳נטלמים שייפתח בתל-אביב. ״כשעברתי מירושלים לתל אביב זה היה מאכזב, חשבתי שאמצא מועדון ג׳נטלמים, אבל לא״, הוא מספר, ״בעיקר מצאתי מפגשים לעולים, לא רק חדשים. נפתחו יוזמות שהוקמו עבורם בכדי לאפשר מקום פתוח ובטוח לדבר על אקטואליה מבלי לשפוט. אבל הגעתי למסקנה שבשבילי זה לא מספיק, רציתי משהו שמתייחס לתשוקה שלי ולסגנון, ללוק, לאסתטיקה רציתי להתלבש לקראת אירוע. יש עוד ועוד גברים, לא רק בתל אביב שמבינים את החשיבות של התדמית הזו לא רק האישית, אלא הקולקטיבית, את החשיבות לשמש דוגמה. ללא ספק הרבה מהם עולים, כי הם הגיעו מהתרבות הזו, אבל יש גם לא מעט צברים.

ג׳יי רוזן. להוות דוגמה אישית. עד הפרט האחרון

״המטרה היא לאסוף את הג׳נטלמנים ללא הבדל בין דת, גזע או מין, גם טראנסקסואלים ג׳נטלמנים מוזמנים. כל מי שמכבד את עצמו ואת הסביבה שלו. פעם או פעמיים בחודש, ולהתלבש בהתאם. מפגש לא כבד, כיפי, לאפשר לאנשים להשתמש במוח שלהם ולדבר אלא לאפשר להאנשים להשתמש במוח שלהם, ולא לזרוק עליהם משהו. במסגרת היוזמה, הוספתי את התחביב שלי, יצירת קוקטיילים, גם אלוכוהוליים וגם לא (ואת הרקיחות של רוזן תוכלו לראות למצוא בעמוד האינטגרם המרשים שלו). הרי כל המרכיבים של תרבות השתיה שלנו, יין, בירה, סירופ או סוכר - הכל נוצר כאן במזרח התיכון, ורציתי להחזיר את המקום הזה לתודעה, להשתמש בחומרים שיש לנו, בטעמים שיש לנו. אם זה המטבחים היהודיים, המזרחיים, הפרסים, הכל נולד כאן במזרח התיכון, וללא ספק לאחד בין צדדים בדרך כזו. זה גימיק, אבל זה גימיק מצוין.

הגול-גולה, קוקטייל הג׳נטלמים הראשון של ג׳יי רוזן

המשקה הראשון בעל המחשבה הזו שרוזן הכי היה לקראת פורים, כאשר פחות או יותר באותה התקופה נחגג גם ראש השנה הפרסי, ולכן הוא החליט לערבב את הכל והמציא את ה״גול-גולה״ - קוקטייל מזרח תיכוני עבור ג׳נטלמנים. להלן המתכון בשבילכם.

ג׳ין בטעם זערפן

ביטרס עם הל

טיפה מי ורדים

טיפה סירופ דבש ופיסטוק קלוי

שמפניה

אז האם דמות הג׳נטלמן נעלמה לחלוטין מהנוף שלנו? מדוע אנחנו שומעים יותר ויותר על גברים מקריפים? האם זה שייך לעולם אחר? הרי גם דון דרייפר, וואחד-סאן-אוף אה-ביטצ׳, ידע שאם הוא לה יהיה ג׳נטלמן בחייו - הוא יחדל מלהיות. וזה ברור לכולנו, הג׳נטלמן, המענטש, חייב לחזור לחיינו באופן משמעותי. אם נקפיד על כמה כללים בסיסיים - דבר יוביל לדבר. הנה כמה עצות מהחברים במעפילים:

  1. שמור על הגיינה ראויה. לא מינימילית - ראויה. שטוף ידיים כשאתה נכנס הביתה, לפני ואחרי האוכל (אנחנו לא צריכים להזכיר אחרי שימוש בשירותים, נכון?)

  2. השתמש בשמפו, סבון, מרכך, דאורדורנט, עשה מקלחות ארוכות יותר מ-30 שניות. בדוק אפשרות של שימוש לשמן לזקן או באלם, תהיה טוב לשיער שלך ולעור שלך.

  3. חשוב כמה דקות על הבגדים שאתה עומד ללבוש לפני שאתה יוצא מהבית. הסתכל על עצמך במראה, תראה אם אתה ב-א-מ-ת אוהב את מה שאתה רואה. זה בסדר גמור.

  4. החזר את הנימוס לאופנה: תודה, תודה רבה, בבקשה, סליחה - אלו מילים נפלאות ויש להשתמש בהם מספר פעמים משמעותי בכל יום. כוסעמק, זין, לך תזדיין, חרא, מניאק - אלו מילים לא טובות ואין להשתמש בהם בציבור. בטח שלא בעבודה או מול אנשים שהם לא חברים שלך.

  5. התנהג לכולם בכבוד - סיכוי מצוין שמי שזה לא יהיה מולך - עובר עליו יום יותר רע משלך.

  6. לעולם, לעולם לעולם, לעולם אל תגיד לאישה שאתה ״מבין משהו על החיים האלה״ והיא לא - רק בגלל שאתה גבר והיא אישה. זה לא נכון.

  7. מרמור זו לא תכונה טובה - אם אתה באמת כועס על כך שהחיים מתאכזרים לך, עשה את המיטב ובזמן שלך בכדי לשנות את זה, ולא יותר מכך.

  8. שלם את החשבון. ובחייאת, תשאיר טיפ.

Comentários


bottom of page